Bohemian Rhapsody is een stuk in rapsodische vorm van de Britse muziekgroep Queen. Het verscheen op het album A Night at the Opera uit 1975. Het was een wereldwijde hit voor de groep in 1975/1976 en de heruitgave in 1991 werd ook een hit. Het wordt algemeen beschouwd als een van de succesvolste popnummers aller tijden.
Over de precieze betekenis van de weinig samenhangende tekst is weinig duidelijk; zanger en schrijver Freddie Mercury hield er niet van om in interviews zijn teksten uit te leggen. Er is wel geopperd dat Goethes beroemde werk Faust een belangrijke bron van inspiratie heeft gevormd.
De tekst bevat filosofische elementen. Meteen in de intro wordt de vraag gesteld of het leven zoals wij dat ervaren echt is (“Is this the real life? Is this just fantasy?”), waarna wordt geconcludeerd dat er aan de realiteit geen ontsnappen mogelijk is.
Vervolgens lijkt het te gaan om een jongen uit een arme familie die terechtstaat wegens het doodschieten van een man, en mogelijk geëxecuteerd wordt. De jongen beseft dat hij zijn leven, dat nog maar net was begonnen, vergooid heeft en dat niemand nog van hem houdt.
Het opera-gedeelte bevat veel religieuze toespelingen; zo wordt hier Beëlzebub genoemd en komt de Arabische spreuk Bismillah (“in naam van God”) voor. De tekst bevat verder enkele verwijzingen naar de operawereld. De naam Scaramouche wordt genoemd, evenals Figaro uit Il barbiere di Siviglia van Rossini. Verder wordt de 16-eeuwse geleerde Galileo Galilei aangeroepen, die door de Kerk werd vervolgd. Mogelijk verwijst dit zowel naar de hoofdpersoon uit Faust als naar het thema homoseksualiteit, waar Mercury graag acceptatie voor wilde.
Aan het eind wordt enkele malen de tekst “nothing really matters” herhaald. Ook de regel “Anyway the wind blows” is opnieuw te horen, net als aan het begin van het lied.
Bohemian Rhapsody | Muppet Music Video | The Muppets
“Bohemian Rhapsody” is een nummer van de Britse rockband Queen, dat twee keer is vertolkt door de Muppets.
In november 2009 brachten de Muppets een vertolking uit van “Bohemian Rhapsody” die als online video op YouTube werd uitgebracht. De video werd een virale hit en werd in de eerste twee weken online meer dan 10 miljoen keer bekeken. De video werd op 15 december per ongeluk van YouTube verwijderd “vanwege een auteursrechtclaim door EMI Publishing Scandinavia AB”, maar keerde op 16 december terug.
[…] zoals Bohemian Rhapsody, dat in 1975 was verschenen, heeft dit nummer verschillende vocale lagen. Bandleden Freddie […]
[…] door kaarsen die herinnert aan de foto op de omslag van het Queen II album en aan de clip van Bohemian Rhapsody, ditmaal aangevuld met tientallen figuranten. Daarna verschijnt Freddie Mercury op een berg met […]