Geplaatst op Geef een reactie

Fleetwood Mac – Go Your Own Way

“Go Your Own Way” is een single van Fleetwood Mac uit 1976. Het werd de eerste top 10-hit van de band in de Verenigde Staten en de succesvolste single van Fleetwood Mac in Nederland. De plaat was op maandag 14 februari 1977 AVRO’s Radio en TV-Tip op Hilversum 3 en werd een gigantische hit. De plaat bereikte de nummer 1 positie in zowel de Nationale Hitparade als de Nederlandse Top 40. In de destijds nieuwe TROS Europarade bereikte de plaat de 4e positie. In België bereikte de plaat de nummer 1 positie in beide Vlaamse hitlijsten.

“Go Your Own Way” is afkomstig van het studioalbum ‘Rumours’ dat tot stand kwam onder liefdesperikelen (of beter scheidingsperikelen) en hevig drugsgebruik van de leden. John McVie en Christine McVie lagen overhoop met elkaar, maar de andere verbintenis binnen de muziekgroep was van veel groter belang. Lindsey Buckingham en Stevie Nicks trokken al een aantal jaren met elkaar op, maar tijdens de opnamen van dit album liep hun relatie op de klippen. In veel gevallen mondt dat uit tot het mijmeren over een verloren liefde maar Buckingham pakte het anders aan. ‘Ga maar weg’ luidde zijn motto in: “Packing up, shacking up is all you want to do”. Nicks heeft echter altijd ontkend dat ze al een (losse) relatie had tijdens hun samenzijn en protesteerde; daarop weigerde Buckingham de tekst aan te passen.

Met als B-kant het Stevie Nicks-nummer Silver Springs, dat niet op ‘Rumours’ terechtkwam maar veel later op ’25 Years – The Chain’ (1991) en als live-uitvoering op ‘The Dance’ (1997), begon het aan een zegetocht over de gehele wereld. In Nederland stond het drie weken op nummer 1 in de Nederlandse Top 40 en de Nationale Hitparade. In de jaarlijkse Top 2000 van Radio 2 kwam het nummer in 2013 op 41, tot dan toe de hoogste positie. Een jaar later reikte het tot de top-30.

Uiteraard verscheen het nummer op diverse verzamel- en livealbums van de band. Het nummer was ook te horen in de film Forrest Gump van Robert Zemeckis (met Tom Hanks).

Geef een antwoord