Geplaatst op Geef een reactie

Fleetwood Mac – Big Love

“Big Love” is een nummer van de Brits-Amerikaanse band Fleetwood Mac. Het nummer verscheen op hun album Tango in the Night uit 1987. Op 23 maart van dat jaar werd het nummer uitgebracht als de eerste single van het album.

“Big Love” is geschreven en gezongen door gitarist Lindsey Buckingham. Het was de eerste single van Fleetwood Mac in vijf jaar tijd. Buckingham schreef het nummer oorspronkelijk voor zijn derde solo-album, maar in plaats hiervan kwam het Fleetwood Mac-album Tango in the Night uit. Het nummer kenmerkt de productie van het album, met de herhaling van de uitwisseling “ooh, ahh”, welke te lijken worden gezongen door Buckingham en zangeres Stevie Nicks. Buckingham zong echter beide delen; zijn stem werd gesampled en aangepast zodat deze zou lijken op een vrouwenstem. Hij vertelde hierover: “Het was vreemd dat zoveel mensen zich afvroegen of Stevie met mij meezong.”

“Big Love” werd lange tijd niet uitgevoerd tijdens concerten, nadat Buckingham de band kort na de uitgave van het album verliet. Het nummer werd pas live gespeeld na zijn terugkeer in 1997. Wel speelde hij het nummer tijdens zijn eerste solotournee in 1993 live in een versie die enkel de gitaar bevatte. Nadat hij in 2018 de band opnieuw verliet, is het niet meer live gespeeld.

“Big Love” werd een grote hit en bereikte de vijfde plaats in de Verenigde Staten. Tevens werd het een nummer 2-hit in de Mainstream Rock-lijsten. In het Verenigd Koninkrijk kwam het niet verder dan de negende plaats. In Nederland werd de plaat veel gedraaid op Radio 3 en werd een grote hit. De plaat bereikte de 4e positie in de Nederlandse Top 40 en de 8e positie in de Nationale Hitparade Top 100. In België werd de achtste plaats in de Vlaamse Ultratop 50 en de Radio 2 Top 30 behaald. Een cover van het nummer werd gemaakt door Anneke van Giersbergen en Danny Cavanagh voor hun gezamenlijke live-album In Parallel uit 2009.

Geef een antwoord