Geplaatst op Geef een reactie

Daft Punk – One More Time

“One More Time” is een nummer van het Franse muziekduo Daft Punk. Het nummer verscheen op hun album Discovery uit 2001. Op 30 november 2000 werd het nummer uitgebracht als de eerste single van het album.

“One More Time” is geschreven door de leden van Daft Punk in samenwerking met Romanthony, die ook de geautotunede vocalen op het nummer verzorgde. Volgens bandlid Guy-Manuel de Homem-Christo werd hij gekozen omdat “we dachten dat de funkiness van zijn stem bij de funkiness van de muziek paste.” Het nummer was in 1998 al afgerond, maar bleef volgens de leden “op de plank liggen” totdat het in 2000 als single werd uitgebracht.

Daft Punk – One More Time (Official Video)

Bandlid Thomas Bangalter reageerde op een vraag over de effecten in het nummer met: “Veel mensen klagen over muzikanten die Auto-Tune gebruiken. Het herinnert me aan het eind van de jaren ’70 toen Franse muzikanten probeerden om de synthesizer te verbannen… Wat zij niet zagen, was dat je die hulpmiddelen op een nieuwe manier kon gebruiken in plaats van dat zij de instrumenten die daarvoor kwamen te vervangen.”

De single-uitgave van “One More Time” bevat een versie van het nummer die acht minuten duurt, met meer tekst die niet op de albumversie te vinden is. Een “unplugged”-versie van het nummer werd uitgebracht op het remixalbum Daft Club uit 2003. Een korte radioversie van het nummer is te vinden op het compilatiealbum Musique Vol. 1 1993–2005. Een liveversie van het nummer, in combinatie met de opvolgende single “Aerodynamic”, is te vinden op het album Alive 2007.

“One More Time” werd een grote hit in Europa; in hun thuisland Frankrijk kwam het op de eerste plaats terecht. Ook in Canada werd het een nummer 1-hit, maar in de Verenigde Staten kwam het in de Billboard Hot 100 niet verder dan de 61e plaats. Wel behaalde het daar de eerste plaats in de Dance Club Songs-lijst en de Hot Dance Singles Sales-lijst. In het Verenigd Koninkrijk behaalde het nummer de tweede plaats. Het debuteerde tevens op de eerste plaats in de Europese hitlijst, wat op dat moment slechts de zesde single was die dit presteerde. In Nederland kwam het nummer tot de elfde plaats in de Top 40 en de veertiende plaats in de Mega Top 100, terwijl in Vlaanderen de zesde plaats in de Ultratop 50 werd behaald. Daarnaast zette de website Pitchfork het nummer op de vijfde plaats in hun lijst met de vijfhonderd beste nummers uit de jaren ’00 van de 21e eeuw. Het tijdschrift Rolling Stone zette het op de 33e plaats in hun lijst met de honderd beste nummers uit het decennium en zette het tevens op plaats 307 in hun lijst “The 500 Greatest Songs of All Time”.

In de videoclip van “One More Time” komen beelden voor die in 2003 ook gebruikt zouden worden in de animefilm Interstella 5555: The 5tory of the 5ecret 5tar 5ystem, dat dient als visualisatie van het album Discovery. In de clip speelt een popband met mensachtige blauwe aliens het nummer voor een publiek op hun thuisplaneet, terwijl een vijandige troep de planeet aanvalt. Het nummer is tevens gebruikt in de televisieseries Daria en Veronica Mars en in de computerspellen Boogie en SingStar.

Geef een antwoord