Geplaatst op Geef een reactie

BLACK SABBATH – “Paranoid”

Paranoid is een nummer van de Britse heavy metalband Black Sabbath van hun tweede studioalbum Paranoid uit 1970. Het is de eerste single van het album en de B-kant is het nummer “The Wizard”. “Paranoid” is een van de bekendste nummers van Black Sabbath en wordt vaak beschouwd als een van de beste heavy metalnummers aller tijden. De single werd wereldwijd een hit en bereikte in thuisland het Verenigd Koninkrijk de 4e positie in de UK Singles Chart. In de Verenigde Staten de 61e positie van de Billboard Hot 100 en in Duitsland de nummer 1 positie van de Duitse Musikmarkt Top 100.

In Nederland werd de plaat veel gedraaid op o.a. Radio Veronica en Hilversum 3 en werd een enorme hit. De plaat bereikte in zowel de Nederlandse Top 40 als de Hilversum 3 Top 30 de 2e positie. In België werd eveneens de 2e positie bereikt in de Vlaamse Radio 2 Top 30. De plaat staat ook sinds de eerste editie in december 1999, steevast genoteerd in de NPO Radio 2000.

“Paranoid” wordt vaak geplaatst in “beste nummers aller tijden”-lijsten. Bij optredens van Ozzy Osbourne wordt het nummer vrijwel altijd gespeeld. Op het gouden jubileum van Koningin Elizabeth van Engeland, in 2002, speelden Ozzy Osbourne en Tony Iommi, samen met andere muzikanten het nummer Paranoid, terwijl leden van het koninklijk huis en hun gasten toekeken.

Geef een antwoord