Geplaatst op Geef een reactie

Guns N’ Roses – November Rain

Guns N Roses Wallpaper

November Rain is een lied van de Amerikaanse hardrockband Guns N’ Roses, afkomstig van het album Use Your Illusion I.

Sinds het lied in 1992 werd uitgebracht heeft het een grote populariteit genoten en is van wezenlijk belang voor de rockmuziek in de jaren 90 geweest. Het nummer geniet bekendheid onder niet-fans. Het belang van dit lied is dat het een sleutelrol speelde in de definitieve doorbraak van de hardrock naar een mainstream publiek. Opvallend genoeg eindigen de vier nummers November Rain, Don’t Cry, Patience en Estranged, de bekendste rustige nummers van Guns N’ Roses, steevast zeer hoog in hitlijsten die op aanvraag worden samengesteld, zoals de Top 100 aller tijden. November Rain stond daarin zelfs jarenlang bovenaan. Ook is de videoclip bij dit lied, die anderhalf miljoen dollar heeft gekost, sinds jaar en dag zeer geliefd. In de Nederlandse Top 40 bereikte het nummer de vierde positie en bleef het achttien weken lang in de hitlijst.

Over November Rain

November Rain was een voor Guns N’ Roses zeer ongebruikelijk lied: de band had tot dan toe voornamelijk elementaire, harde muziek geproduceerd, terwijl dit lied een rockballad van bijna negen minuten is. De tekst gaat over problemen in een liefdesrelatie, en hoe moeilijk het is om in tijden van tegenspoed nog van elkaar te houden. De muziek staat sterk in de traditie van de progrock. Naast het gebruikelijke rockinstrumentarium komen er een piano en synthesizer-strijkers en -koorvocalen uit. De muziek en tekst zijn niet ingedeeld in coupletten, maar vormen min of meer een doorgaand geheel. De piano zet in op E, maar na een paar maten blijkt de toonsoort B-groot te zijn. Dan volgt een aantal keer achter elkaar een ostinatopatroon van vier keer vier maten, waarin beurtelings twee keer de plagale cadens IV-II-I en twee keer de authentieke cadens II-V-I klinken, onderbroken door een rustpunt op de vijfde trap (bij de woorden need some time on my own) en een alternatief in hardrock (Bij het tekstmoment I know it’s hard to keep). Er komen ook drie gitaarsolo’s van leadgitarist Slash in voor, die het boven beschreven ostinatopatroon volgt. Als het lied schijnbaar ten einde loopt wordt het tempo verhoogd van gematigd naar snel, verandert de toonsoort naar b-klein en volgt er een derde gitaarsolo, die zichzelf een paar keer herhaalt. In totaal heeft November Rain met 8:57 minuten het grootste aantal minuten solo van alle radioversies die ooit in de Nederlandse Top 40 stonden.

Het Ontstaan van November Rain

Oud-gitarist Tracii Guns vertelde later dat Axl Rose dit lied in zijn oervorm al rond 1983 gecomponeerd had. Toen bestond het lied alleen nog maar uit piano. Iedere keer als hij een piano in een ruimte zag staan, begon hij te werken aan dat lied. Tracii vond het nummer al af, maar Axl zei ‘het mist iets’. Rond 1989/1990 heeft hij het nummer na zeer hard werken tot op de laatste noot (van ieder instrument) helemaal afgeschreven zodat hij er helemaal tevreden mee was. Toen hij het voorlegde aan de groep zeiden Slash, Duff, en de rest heel erg bot: “Nee, dat gaan wij niet spelen. Het is niet onze stijl”. Axl gaf niet op en uiteindelijk kon hij de andere leden overhalen om het nummer toch te spelen. Slash, Duff en de rest hadden toen niet verwacht dat dit nummer als een van de beste nummers ooit zou worden bestempeld.

Geef een reactie